TALI KOPI RESTAURANT IN SATTAHIP 2020  Sattahip / THAILAND
GREY MATTER EUROPAN 15 RUNNER UP / 2019  Auby / FRANCE 
KIC TRIPOLI 2019  Tripoli / LEBANON
100% WOODEN HOUSE FIRST RPIZE / 2019  Montlouis-sur-Loire / FRANCE

PARIS APARTMNET 2019  Paris / FRANCE

FINLAND NATIONAL ART MUSEUM ANNEX 2019  Helsinki / FINLAND

COLOR LAB SALON 2018  Bangkok / THAILAND
RUSSIAN STANDARD HOUSING THIRD PRIZE / 2018 Moscow / RUSSIA
KYOTO HOUSE  2017  Kyoto / JAPAN
SEOUL ART COMPLEX  2017  Seoul / KOREA
YOYOGI PARK INSTALLATION FOR 2020 OLYMPIC 2017  Tokyo / JAPAN
LOMBADINI ANTIPAROS RESIDENCE 2016 Antiparos / GREECE

CHANDRA RESIDENCE 2014  New Hamshire / USA


NYC TRANSIT 2018  New York / USA

REHABITAING SWOPE CENTER  2019 Wood Hole / USA

SHIKUMEN LILONG HÔTEL SALON 2019  Shanghai / CHINA

LASTING TIMBER  2020  Raleigh Durham / USA

COLUMNIZATION  2020  Raleigh / USA



FINLAND NATIONAL ART MUSEUM ANNEX


Team: Peeraya Suphasidh, Benoist Desfonds, Matthieu Boustany, Henrik Ilvesmäki
Client: The Finnish Heritage Agency, the National Museum of Finland, SenateProperties
Program: National Museum Extension
Location: Helsinki, Finland
Area: 3,850 m2
Status: Competition


Echo: A reflection on the Finish National Museum

The proposal of the new annex to the National Museum of Finland quietly echoing the ethos of the heritage building and site. The formal interpretation of the annex roof takes note of the existing structural as well as materiality while its courtyard scheme reflects on the design of the existing museum as well as the tradition farm houses in Finland. The larger programs of the annex are proposed as an underground extension in order to do best preserve the atmospheric quality of the protected ground.

The ground level of the annex positions itself in the existing garden of the National Museum in order to define a new courtyard where the public is invited to celebrate the open space. This level of the annex captures a moment in the existing landscape and allows its topography and flow of visitors to traverse freely across - it heightens the importance of the museum garden as a heritage site as well as proposing a defined outdoor area.The two public programs – annex foyer and restaurant - completely embrace the environ of the museum garden, with direct proximity to the courtyard garden and walkways. Visitor directly makes connection to and from the National Museum thru the newly paved esplanade and open landscape, discovering the different layers within the museum extent.

Lightwells housed under the other wings of the annex penetrates down to the exhibition hall below ground. They connect the different layers of the annex and allowing passerby a glance to that is below.

Two experiences of the Annex: the landscape and the earth

Visiting the annex, one descends gracefully to a space of completely different quality where the depth of the excavation can be fully felt. The gradual transition between the lightness of the structure above to the weight of the level below ground deliberately prepares the visitors’ sense so that they are more adept for experiencing the art exhibitions.

The experience of the annex spaces is heightened by the link it has with the material. The walls surrounding the three lightwells and the main stairway are constructed with rammed earth to express the intrinsic connection the annex has to the ground. Glass, earth, steel and concrete are the materials are presented in the museum.






Compact Program Organization

The underground level of the museum is organized into two part: with and without public access. The main exhibition hall is surrounded by a service corridor that is underneath the lightwell while the smaller halls are accessible via a service corridor on its side. The service program for public such as w/c and museum shop are hidden within the volume of the main stairway. The support programs that are not accessible to the public are stacked in 4 levels with lower ceiling height while there are 2 levels with generous height on the public side. Pretensioned concrete slab span across the halls with structural columns. The museum foyer and restaurant are located atop the service volume to benefit from the mechanical functions. The climatization of the above ground volume will be done from underneath, leaving the roof structure free from any ventilation gaskets. HVAC system are located on the uppermost slab above the exhibition hall to service the entire building. The compacted configuration below ground allow the structural above ground to be light, completely belonging to the landscape of the National Museum.

For the existing National Museum, we propose to change the elevator to enable all type of users and creating a better connection to the main foyer, linking the ground floor and 2nd floor. One of the two courtyards are proposed to be enclosed by a light structure in order to have a continuous public space for auditorium, café, restaurants and meeting rooms. The enclose courtyard will also create a direct connection to the new annex without having to drastically alter the (protected) heritage building. The entrance sequence to the ground floor is changed for better reception and visitor flow. The other courtyard that remains open to the sky will become part of the overall exhibition making possible the exhibition of outdoor art pieces.